Hej! Vi har ingen möjlighet att få hemsidan att fungera för dig om du använder en webbläsare från förra seklet.
Tänk på att de har säkerhetsproblem stora som hålen i en schweizerost.
IH på kvällen

Nya onsdagsgäster i oktober-december

Vi går vidare med temat "Onsdagskväll på Idrottsmuseet" och den 1 oktober 2015 får vi besök av Alvaro Santos, den 5 november handlar det om handboll och 1960-talet med Sven-Eric Persson (Vikingarna) och Sven-Holger Svensson (Göta) och sista gästen för året den 3 december blir Carl-Johan Johansson – som berättar om hur man kan utnyttja internet i forskning om olika intressen. Alla föredrag börjar klockan 18:30. FRI ENTRÉ (ÖPPET HUS) FRÅN 17:00 OCH GRATIS FIKA – Ring/maila gärna om ni tänker komma, så vi kan få en uppfattning om vad som behöver ordnas till. VÄLKOMNA!

annons

Inför 2015 har vi redan två klara, nämligen den 7 januari Markus Tilly (tränare i FC Rosengård) som kör en dialog med publiken om fotboll och den 4 februari Patrik Backe (då blir det bowling för hela slanten – vitsigt för det hela är ju gratis på IM). De kommer att presenteras i medlemstidningens decembernummer. Vidare har vi bra kontakt med Torbjörn Blomdahl om en onsdagskväll längre fram på våren och det är egentligen bara att vi ska hitta ett bra datum mellan alla hans tävlingar. Ragnar Skanåker, Andreas Jakobsson eller Reine Almqvist kan också finnas med under 2015 om vi även här kan hitta lediga datum i deras digra kalendrar.

1/10 – ALVARO SANTOS

Den spelare som kanske har gjort mest avtryck på Helsingborgspubliken på 2000-talet. Han kom som en oerhört frisk injektion från en kortare vistelse i Feyenoord år 2000 och spelade en helt avgörande roll när HIF kvalificerade sig till Champions League. Alvaro kommer att berätta om sin fantastiska resa från barndomen i Brasilien till de stora triumferna i Europa. Han kommer säkert också att beröra sina spännande framtidsplaner.

5/11 – SVEN-ERIC PERSSON & SVEN-HOLGER SVENSSON

Helsingborg var "Handbollens Mekka" under 1960-talet när Idrottens Hus fylldes nästan varje vecka och Vikingarna vann två guld och Göta ett. Med Sven "Pidder" Pettersson (guld med både Vikingarna och Göta) och Rolf Almquist i spetsen.

Kvällen var från början tänkt att endast handla om 1960-talet med två guld för Vikingarna och ett för Göta. Där Svenne Persson (en av Vikingarnas guldspelare 1966/67) och Sven-Holger Svensson (sekreterare när Göta tog sitt guld) står för ett kåseri och lite bildspel om detta.

Men sedan har vi tänkt till lite extra och profilerar Vikingarnas och Helsingborgs senaste guld 1980/81, där ett antal av inblandade i laget försöker samla ihop hela truppen till denna kväll och Börje Sjöholm berättar om dem och särskilt om guldsäsongen.

Per Ornell blir representant för HF Olympia och minns tillbaka om deras allsvenska sejour och resan dit.

Slutligen kommer OV Helsingborg att finnas med som en grande final denna kväll med framtidsvyer för handbollen i Helsingborg genom Ola Månsson och Ragnar Lindqvist. Det blir därmed en bred HANDBOLLSKVÄLL den 5/11 på IM!

Preliminär agenda:
17.00 Öppet hus mingel & fika
18.30 1960-talet (Vikingarna 2 guld och Göta 1 guld)
19.15 HF Olympias allsvenska sejour
19.30 Vikingarnas guldlag 1980/81
19.45 OV Helsingborg pratar framtidsplaner

Vi räknar med mycket folk och vill att ni anmäler er senast 4/11 på 042-13 39 00 (mån-fre 9-15) eller till nedanstående e-post.

3/12 – CARL-JOHAN JOHANSSON & WALLE HOLMBERG

C-J Johansson, en idrottshistoriker, som via sina kunskaper i data letat fram de mest fantastiska uppgifter man kan tänka sig om olika personer. Han kommer att berätta lite historier som han fått sig till del i samband med sitt sökande. Är också en samlare och har nära 20.000 olympiska medaljörers autografer och alla fakta om dessa personers bedrifter. Han berättar om detta och lovar att svara på frågor om tips kring sökvägar.

Efter 46 år och tre månader gjorde Walle Holmberg sin sista dag på HD-sporten. Förslövsgrabben började sin journalistiska bana redan när han var 19 år, och eftersom han hade spelat fotboll och bordtennis och ofta var på Olympia med sin far och tittade på HIF, blev det naturligt att han hamnade på sportredaktionen.

På den tiden när Walle började på HD skulle alla ha en signatur. Men hans riktiga namn Lars var redan upptaget, Göran ansågs inte gångbart, men hans tredje namn Waldemar var lätt att ändra och därför fick det bli Walle. Vi har alla läst Walles många reportage i HD – han har skrivit om alla sporter utom casting och dragkamp – och det påstås att han skrivit om 10 000 matcher!

Nu får vi möjlighet att få lyssna på Walle när han berättar om sitt rika journalistliv och vi kan lova att han har massor av roliga och intressanta historier att dela med sig av.

Evenemanget har passerat!

Föreningen Idrottsarkivet

ALLA VÅRA BÖCKER

VÄLKOMMEN TILL IDROTTSMUSEET!

KARTA

MINA SIDOR

NYHETSBREV

ÖPPETTIDER

VARDAGAR
9-15
Vid Onsdagskväll på IM även*
17-21
Övriga tider efter överenskommelse.
* Annan entréavgift gäller, se resp inbjudan.
Onsdagskväll kan gå vilken veckodag som.

VIRUSSTÄNGT maj-juni-juli

KONTAKT

PRISLISTA

DET HÄNDER IDAG

UTVALDA ARTIKLAR, BESÖK, MED MERA

Vi stödjer Idrottsmuseet

Vi stödjer Idrottsmuseet

annons

KONTAKTA FIA

Redaktör: Hasse Sjöström

Författare: Sten Nilsson, Lasse Skoog

Webmaster: Mats Andersson

Kontakt:

Telefon växel: 042 - 13 39 00

Adress: Mellersta Stenbocksgatan 10

Postadress: 254 37 Helsingborg

Org.nr: 843001-0580

Pg: 32 97 12-4

Bg: 698-0064

Swish: 1234 94 52 34

FIA frågar/Fråga FIA!

Ett aldrig sinande pussel är att fylla i namn på personer på foton. Kanske just du finns på bild, eller någon du känner till. Du kan även ställa liknande frågor till oss inom vårt kunskapsområde.Läs mer

Besök oss!

Inträde 20:- Medlemmar 0:- Öppettider:Läs mer

Boka oss!

Genomför ett speciellt arrangemang eller möte i vår lokal med plats för ca. 80 personer i och vi kan ta fram allt; fika, mackor, landgångar och dricka. Om bara folk skall sitta och lyssna kan det beredas plats till över 200.Läs mer

Stöd oss och därmed idrotten!

Att vara (enskild) medlem kostar 300:-/år. Med detta följer fri Entré, rabatter med mera. Företagsmedlemmar (1000:-/år) och sponsorer får ännu fler fördelar.Läs mer

Om FIA – en kort historik

FIA:s ambition är att visa upp, dokumentera idrott med anknytning till Helsingborg, väcka intresse, minnas profiler och stödja talanger inom vår region.Läs mer

Köp våra böcker och andras

Idrottsmuseet är även en bokhandel. I hyllan finns böcker med idrottsanknytning och lokala företeelser.Läs mer

Vem blir årets idrottare?

Föreslå en person eller ett lag som kan anses vara "en produkt av stadens idrott", och som representerar en idrottsförening i staden.Läs mer

Inhämta/delge information!

Förutom museum och bibliotek finns möjlighet att gräva djupare i gömmorna genom Arkivet, eller fråga våra specialister direkt vid besök.Läs mer

Skänk idrottsprylar!

"Genom att lära oss något om det förflutna får vi bättre förståelse för vår tid." Minnena från flydda tider är i mycket oskattbara ting i framtiden...Läs mer

FÖLJ OSS PÅ