Hej! Vi har ingen möjlighet att få hemsidan att fungera för dig om du använder en webbläsare från förra seklet.
Tänk på att de har säkerhetsproblem stora som hålen i en schweizerost.
Bildspel: Bläddra med pilarna

En förtrollande formula

Doften av en bränd castrololja var trollformeln som fick Fredrik af Petersens att fastna för motorsporten. Under onsdagskvällen tillägnad 40-årsminnet av Gunnar Nilsson och Ronnie Peterson passade Christer Fermvik på att intervjua honom.

annons

Inte fullt hus var det, men nära inpå (177 personer), när det bjöds på "Onsdagskväll med exklusivt F1-material" på Idrottsmuseet (IM), detta med anledning av det i år är 40 år sedan formel 1-förarna Gunnar Nilsson och Ronnie Peterson dog.

Inbjuden till IM var Fredrik af Petersens, den svensk som sett och skrivit om flest F1-lopp och varit motorsport trogen i över 40 år. Han intervjuades på ett trevligt och underhållande sätt av Christer Fermvik, ordförande i Föreningen Idrottsarkivet (FIA).

Det som fick Fredrik intresserad av motorsporten var ett besök på Knutstorp. – Doften av en bränd castrololja, det var nästan som en after shave, det satt verkligen i näsborrarna. Jag fastnade direkt, förklarade Fredrik.

Sedan berättade han om sin egen racingkarriär. – Det är kanske inte så mycket att berätta om, sade Fredrik.

Den blev i vilket fall som helst inte särskilt långvarig, närmare bestämt ett lopp. Fredrik köpte en hundkoja och begav sig till Roskilde Ring.

– På den tiden var det inte så noga, så vi som skulle köra svepte några öl strax innan loppet. Minuterna innan det skulle börja gick en kille och samlade ihop de tomma ölflaskorna på gridden, berättade Fredrik vars racingkarriär inte blev mycket längre än så.

Desto längre blev den som motorsportjournalist (den har för övrigt inte avslutats). Ingen har sett fler formel 1-lopp på plats än Fredrik.

– Jag ser inte alla varje år, men nästan. I år åkte jag till exempel inte till F1-loppet i Australien. Tyckte det var för långt iväg, säger Fredrik.

Ganska tidigt lärde han känna Gunnar Nilsson, precis om Fredrik född och uppvuxen i Helsingborg. De kamperade ihop ända till Gunnars död 1978. Det började dock inte så bra för Gunnar. Han skulle vara kartläsare till Torbjörn Valfridssson i ett rally. De körde fort och de flesta trodde att ekipaget vunnit när de korsade mållinjen.

– Men då visade det sig att Gunnar räknat fel, han trodde att en minut var 100 sekunder...

Valfridssson kunde inte låta bli att le när han berättade om rallyäventyret. Även en del andra av Gunnars gamla kompisar var på plats på IM den här kvällen, bland annat Lasse Böcker, Krister Holsby, Sture Lindgren, Dan Mohlin och Lennart Smith. Så småningom skulle det dock gå riktigt bra för Gunnar. Han tog sig ända till den världens absoluta racingtopp. Gunnars mamma Elisabeth ville dock inte att Gunnar skulle syssla med racing.

– Det är alltför farligt, sade hon, enligt Fredrik.

Gunnar fick därför inte de pengar han önskat av mamma, men beslöt sig ändå för att satsa. Och det gick bra, mycket bra. 1978 vann Gunnar för första gången ett F1-lopp – i belgiska Zolder. I den tävlingen blev för övrigt Ronnie Petersson trea. Det var första och enda gången två svenskar återfanns på prispallen i ett F 1-lopp. Fredrik följde också Ronnie Petersons karriär på nära håll.

– Han blev snabbt en stor publikfavorit, mycket tack vare sin breda körning i kurvorna, berättade Fredrik.

Sitt sista lopp körde Gunnar Nilsson i Japan. Den ratt som då satt i hans bil finns numera på IM. Strax efter loppet i Japan började Gunnar klaga på ryggont. Det skulle så småningom visa sig att han drabbats av testikelcancer. Gunnar avled den 20 oktober 1978. En dryg månad tidigare hade Ronnie Peterson kraschat på Monza. Bilen fattade eld och livet på en svårt skadad Ronnie gick inte att rädda. Han avled dagen efter den svåra kraschen.

Ronnies bror Tommy fanns för övrigt bland publiken på IM tillsammans med bland annat Roland Nygren och Ulf Molin från JPS, Anders Olsson (ett troget Ronnie-fan) och Simon Stiel (som håller på med en bok om Gunnar). På plats fanns även Martin Malmberg (ordförande i Gunnar Nilssons cancerstiftelse).

Överskottet från denna kväll går till Gunnar Nilssons Cancerstiftelse.

I nummer 4/2018 av medlemstidningen kommer Fredrik af Petersens att skriva om sina upplevelser under racingkvällen på IM. Tids nog kan vi släppa en DVD från denna minnesvärda kväll.

FIA och Idrottsmuseet tackar alla som gjorde detta arrangemang möjligt. Frivilliga, arbetande, och gäster från hela Sverige och England.

Walle Holmberg

ALLA VÅRA BÖCKER

VÄLKOMMEN TILL IDROTTSMUSEET!

KARTA

MINA SIDOR

NYHETSBREV

ÖPPETTIDER

VARDAGAR entré 20:-
9-15
Extra öppet vid evenemang *
se nedan
Övriga tider efter överenskommelse.
* Annan entréavgift gäller, se resp inbjudan.
28/3 öppet bara till 12
9/4 öppet för besök bara till 13
14/5 öppet för besök bara till 13

KONTAKT

PRISLISTA

DET HÄNDER IDAG

UTVALDA ARTIKLAR, BESÖK, MED MERA

Vi stödjer Idrottsmuseet

Vi stödjer Idrottsmuseet

annons

KONTAKTA FIA

Redaktör: Hasse Sjöström

Författare: Sten Nilsson, Lasse Skoog

Webmaster: Mats Andersson

Kontakt:

Telefon växel: 042 - 13 39 00

Adress: Mellersta Stenbocksgatan 10

Postadress: 254 37 Helsingborg

Org.nr: 843001-0580

Pg: 32 97 12-4

Bg: 698-0064

Swish: 1234 94 52 34

FIA frågar/Fråga FIA!

Ett aldrig sinande pussel är att fylla i namn på personer på foton. Kanske just du finns på bild, eller någon du känner till. Du kan även ställa liknande frågor till oss inom vårt kunskapsområde.Läs mer

Besök oss!

Inträde 20:- Medlemmar 0:- Öppettider:Läs mer

Boka oss!

Genomför ett speciellt arrangemang eller möte i vår lokal med plats för ca. 80 personer i och vi kan ta fram allt; fika, mackor, landgångar och dricka. Om bara folk skall sitta och lyssna kan det beredas plats till över 200.Läs mer

Stöd oss och därmed idrotten!

Att vara (enskild) medlem kostar 300:-/år. Med detta följer fri Entré, rabatter med mera. Företagsmedlemmar (1000:-/år) och sponsorer får ännu fler fördelar.Läs mer

Om FIA – en kort historik

FIA:s ambition är att visa upp, dokumentera idrott med anknytning till Helsingborg, väcka intresse, minnas profiler och stödja talanger inom vår region.Läs mer

Köp våra böcker och andras

Idrottsmuseet är även en bokhandel. I hyllan finns böcker med idrottsanknytning och lokala företeelser.Läs mer

Vem blir årets idrottare?

Föreslå en person eller ett lag som kan anses vara "en produkt av stadens idrott", och som representerar en idrottsförening i staden.Läs mer

Inhämta/delge information!

Förutom museum och bibliotek finns möjlighet att gräva djupare i gömmorna genom Arkivet, eller fråga våra specialister direkt vid besök.Läs mer

Skänk idrottsprylar!

"Genom att lära oss något om det förflutna får vi bättre förståelse för vår tid." Minnena från flydda tider är i mycket oskattbara ting i framtiden...Läs mer

FÖLJ OSS PÅ

Facebook Instagram Youtube